در این نشست فقط جای نماینده سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی خالی بود تا درباره دیپلماسی قرآن و نحوه انتخاب قاریان قرآن صحبت کند که یکی از خبرنگاران پیشنهاد کرد تا در برنامه ای دیگر با حضور نمایندگانی از دیگر نهادها مانند سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی حق موضوعی همچون دیپلماسی قرآنی به خوبی ادا شود.
رئیس کمیته اعزام قاریان معتقد است می توان یک بار دیگر ساز و کار اعزام مورد بررسی قرار گیرد و اگر قابلیت اجرا داشته باشد، در انتخاب نمایندگان اعزامی به مسابقات بین المللی با دقت بالاتری عمل کرد که مهدی قره شیخلو قاری و پیشکسوت این حوزه از ضرورت بازبینی در انتخاب اعضای کمیته اعزام سخن گفت تا افرادی با تخصص های مختلف قرآنی عضو این کمیته شوند. وی پیشنهاد داد تا یک کمیته ۱۰ نفره تشکیل شود تا با ایجاد فرصت های جدید، تصمیم های جدی تر و تاثیرگذارتری گرفته شود. او این را هم گفت که ریشه این مسائل به تصمیم های ۳۰ ساله شورای عالی قرآن برمی گردد. البته وی معتقد است مسابقات قرآنی ابزاری برای نشان دادن توانمندی های قاریان کشورمان در سطح جهان است.
نشست تخصصی برای آسیب شناسی مسابقات مالزی
میرزاجانی البته در یک جمع بندی این مطلب را هم گفت که جایگاه ایران در مسابقات قرآن مالزی قابل قبول است ولی ممتاز نیست. وی معتقد است نفوذ گسترده جریان وابسته به عربستان در این مسابقات باعث شده تا نماینده ایران از ایستادن بر سکوی نفرات اول باز بماند و از طرف دیگر قاریان و حافظان در کشورهای اسلامی در حال پیشرفت و ارتقاء فنی هستند و طبیعی است که گاهی نتوانیم رتبه برتر را کسب کنیم. عدم شفافیت آیین نامه مسابقات در برخی کشورها و غلبه سلیقه برخی داوران در نتیجه مسابقات، عدم خودباوری افراد اعزامی که مانع ارائه توانمندی آنان می شود و این مساله که خروجی مسابقات داخلی قرآن تضمین کننده کسب رتبه در مسابقات دیگر کشورها نیست از دیگر عواملی بود که میرزاجانی به عنوان موانع کسب مقام برتر در مسابقات مالزی اعلام کرد ولی این، همه مساله نیست. چون برخی دیگر از مسئولان و کارشناسان قرآن نظری دیگر داشتند.
سایر کارشناسان نیز درباره حاشیه ها و جزییات مسابقه مالزی سخن گفتند و به مسائلی اشاره کردند که شاید برای خوانندگان اهمیت نداشته باشد. مثلا آیا ضروت دارد که استاد راهنما به همراه قاری به مسابقات اعزام شود که اکثرا این کار را مثبت ارزیابی کردند یا این که وضعیت روش های برگزاری مسابقات قرآنی در کشورهای دیگر مورد بررسی قرار گیرد تا در ایران نیز این کار به صورت کارشناسی و پخته انجام شود. استفاده از تجربیات قاریانی که سال های قبل اعزام شدند، ضرورت تسلط قاریان به آیین نامه های مسابقات خارجی و مطالبی دیگر از این دست به صورت مفصل مورد بررسی قرار گرفت و مسعود نوری نیز به برخی از نکات مهم در مسابقه امسال مالزی اشاره کرد که یکی دو نکته را نیز قبلا طی بیانیه ای اعلام کرده بود.
کسب رتبه در مسابقات قرآنی بهانه است
وی با اشاره به جایگاه قاریان ایرانی در میان قاریان سایر کشورها به ذکر خاطره ای پرداخت و گفت وقتی برخی قاریان ما به قرائت های ۱۰ گانه قرآن را تلاوت می کنند، قاریان برخی کشورها از تعجب انگشت به دهان می مانند که مگر قاریان ایرانی هم با قرائت های هفتگانه و ۱۰ گانه آشنا هستند.
به هر حال کمیته اعزام و مرکز قرآنی سازمان اوقاف ناگزیر شدند بخشی از محتوای دوره ارزیابی قاریان را به مرحله نهایی مسابقات کشوری واگذار کنند که از سال ۹۸ این فرایند نیز متوقف شد و شرایط به سابق برگشت و با یک تلاوت چند دقیقه ای در صحن مسابقات کشوری، تکلیف نفرات اعزامی مشخص می شد. یعنی نفر اول برای مسابقات بین المللی ایران و نفر دوم برای مسابقات مالزی تعیین می شود.
ضرورت بازبینی در انتخاب اعضای کمیته اعزام
شاید بتوان گفت یکی از مهمترین نکات این نشست اختصاصی، وقت بسیاری بود که به طرح موضوع نحوه حضور نمایندگان ایران در مسابقات قرآنی جهانی اختصاص داشت و آنچه کمتر مورد بررسی قرار گرفت نحوه انتخاب و حضور این نمایندگان در کشورمان خودمان بود. البته میرزاجانی رئیس دبیرخانه کمیته اعزام قاریان قرآن گزارشی از نحوه انتخاب ارائه کرد ولی برخی پیشکسوتان قرآنی در این زمینه هم سخنانی اصلاحانه داشتند.
با این حال عدالت محوری مسابقات بین المللی قرآن، شاه بیت صحبت های مجیدی مهر بود که در جمهوری اسلامی ایران بسیار مورد تاکید است؛ به گونه ای که محمدرضا جاهدی نیا در مسابقات سال گذشته به مقام برتر خود اعتراض کرد و گفت که آیه ای را به درستی تلاوت نکرده و داور هم متوجه این اشتباه نشده است. این اقدام جاهدی نیا تحسین بسیاری از داوران را بر انگیخت به گونه ای که نمایندگانی از سه کشور نیز این کار را ستودند و آن را نمونه ای از عدالت مسابقات قرآنی ایران دانستند.
در مورد مسابقات قرآن مالزی باید گفت ایران از سال ۱۳۵۱ در این مسابقات نماینده داشته و تا کنون ۴۲ دوره با حضور نمایندگان ایران برگزار شده است که ۳۸ نفر از این قاریان مقام های اول تا پنج را کسب کرده اند و ۹۰درصد از قاریان اعزامی را دربرمی گیرد.
وی که چهار سال به عنوان استاد به همراه قاری به مالزی اعزام شده و یک بار هم خودش مقام اول را در این کشور کسب کرده، قبول دارد که ناداوری در این مسابقات وجود دارد. به ویژه با توجه به این که ایران توانسته طی چهار سال از پنج مسابقه، مقام اول را کسب کند. مثلا سال ۶۶ گرجی، سال ۶۸ عباس امام جمعه، سال ۷۰ منصور قصری زاده و سال ۷۱ احمد ابوالقاسمی این رتبه را به دست آورده است. با این حال ابوالقاسمی پیشنهاد کرد ۱۴ تلاوت انجام شده در مسابقات مالزی توسط اساتید بررسی شود؛ هر چند نه می توان نتیجه مسابقات را تغییر داد و نه قرار است جایزه ای داده شود.
حال باید دید کمیته اعزام برای مسابقه سال آینده مالزی چه برنامه هایی را درنظر دارد و آیا در انتخاب اعضای کمیته بازبینی صورت خواهد گرفت یا نه و درباره سایر مسابقات چه سیاست هایی را دنبال خواهد کرد.